Storhamargata 44, Hamar

Melkefabrikken - Hamars mest særegne og kanskje tøffeste lokaler. De gamle fabrikklokalene har blitt restaurert gjennom en lang og krevende prosess,

Nøkkelinformasjon

  • 1875/2013

    Byggeår

  • 6.200 m2

    Bruttoareal

Melkefabrikken har alltid vært en viktig del av Hamar by. Med den karakteristiske teglpipa som et av byens landemerker, har kvartalene i Vestbyen vært det området der folk i regionen har fått foredlet flere av distriktets landbruksprodukter. I tillegg har mange familier i generasjoner tjent til sitt levebrød i Melkefabrikken. Melkefabrikkens historiske horisont strekker seg helt tilbake til 1875 og ble i 1905 kjøpt opp av tysk-sveitseren Henri Nestlé og hans selskap. The Norwegian Condensed Milk Co. etableres på Hamar det ble produsert sukret kondensert melk for eksport.

Under krigen var det mange familier som karamelliserte sukret kondensert melk hjemme. Denne idéen var grunnlaget for å starte produksjon av Hamar Pålegg, som senere forkortes til det unike navn HaPå.

Det ble også produsert barnemat og kaffe i lokalene.

Melkefabrikken huser i dag Elevator AS / Orona AS, YC Rør AS, Bravida Norge AS, Cryogenetics AS, Arribatec Cloud AS, Anti AS, Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO), Geno SA, Norsvin SA og TYR.