Teglgaarden, Hamar

Teglgaarden er et nytt og spennende boligprosjekt, utviklet av Utstillingsplassen Eiendom AS, med en sentral plassering i Vestbyens kvartalsstruktur på lagertomten rett øst for kvartalet som omfatter Melkefabrikken til tidligere Nestlé. Prosjektet danner det nye og flotte kvartalet mellom Brochsgården og Melkefabrikken.

Nøkkelinformasjon

 • Byggetrinn 1 - Påske 2015

  Ferdigstillelse

 • 12800m2

  Bruttoareal

 • Studio NSW

  Arkitekt

 • UPL ved Sten Gunnar Torseter

  Prosjektledelse

 • Utstillingsplassen Eiendom AS

  Utbygger

 • Ø.M. Fjeld AS

  Entreprenør

Melkefabrikken er i disse dager nesten ferdig rehabilitert og fremstår som en næringseiendom bestående av forskjellige kontor- og forretningsvirksomheter.

Eiendommen ligger i et område hvor tidligere boligprosjekter som Bryggeriet 1 til 6, Tårnhaven, og Atriumshaven setter et urbant boligpreg i denne delen av Hamar sentrum vest. Videre utvikling av den historisk opprinnelige kvartalstrukturen som vil bli reetablert i området, medfører at Vestbyen bør bli et meget attraktivt sted å bosette seg.

Teglgaarden kvartalet, hvor mange leiligheter vil få fritt utsyn mot bl.a. Mjøsa og Koigen/Ridehusstranda, samt deler av Neslandet og Helgøya, vil også ligge fysisk nærmere Mjøsa og rekreasjonsområdene langs Koigen og Ridehusstranda enn de tidligere nevnte prosjekter.

Teglgaarden består av to byggetrinn som sammen vil danne et kvartal. Dette kvartalet omtales som kvartal 14.
Den vestre boligblokken, Teglgaarden I, inneholder 38 leiligheter, samt en næringsseksjon i byggetrinn 1 mot krysset Sangenveien/Storhamargata.

Den østre blokken, Teglgaarden II, vil inneholde 39 leiligheter med høy standard, assorterte priser, og gode beliggenheter.

Totalt er kvartalsprosjektet Teglgaarden planlagt å omfatte 77 leiligheter.

Standard

Kvartalet Teglgaarden vil bli utbygget med en mer sentrumstypisk fortetting enn i tradisjonell kvartalsform. Likevel vil grønne fellesarealer i indre gårdsrom bli parkmessig opparbeidet og bringe lys og luft til leilighetene. Det vil bli et brudd/åpning i fasaden i sør mot Mjøsa, som medfører at «bakgårdsfølelsen» som kan oppleves i ordinær karébebyggelse blir betraktelig redusert. Samtidig vil dette bruddet i fasadebildet åpne for at flere leiligheter som har balkonger inn mot indre gårdsrom vil få utsikt mot Koigen og Mjøsa.

Teglgaarden vil bestå av et bredt mangfold hva gjelder størrelse, type og pris på leilighetene. Alt fra store 2-roms til inntrukne toppleiligheter med store takterrasser.

Arkitektonisk vil Teglgaarden fremstå med en moderne versjon av den historiske kvartalsbebyggelse.

Majoriteten av leilighetene vil få romslige balkonger, hvor flere av disse også med utsyn mot syd. Enkelte av balkongene vil bli innglasset av hensyn til støyskjerming mot omliggende gater iht. krav til utomhus-arealer.
Leilighetene som ligger i fasade mot Mjøsa vil oppover i etasjene få en fantastisk utsikt over Koigen mot Mjøsa og Helgøya.
Utsikt vil de fleste av leilighetene som ligger innover bygget med balkonger inn mot bakgård/atrium også få, da det er åpning mellom byggene i trinn 1 og trinn 2 mot Mjøsa.

Leiligheter på bakkeplan vil få markterrasser med innramming i betong og/eller beplantning.

Generelt vil leilighetene få gode planløsninger med en høy standard på tekniske anlegg, materialvalg og innredninger, som for eksempel: vannbåren gulvvarme i alle oppholdsrom, varmekabel på bad, garderobe-/bad-/kjøkkeninnredninger fra anerkjent leverandør, lydklasse B mellom leilighetene (høyere klassifisering enn standardkrav; lydklasse C), balansert ventilasjon med eget luftbehandlingsanlegg for hver enkelt leilighet. Innenfor gitte tidsfrister i salgs- og byggeprosessen vil kjøpere få anledning til å påvirke enkelte material- og innredningsvalg.

Historien

Kvartal 14 i Hamar har en lang historie som bl.a. bestyrerbolig for Melkefabrikken, før det i nyere tid ble en del av Nestlé’s fabrikkområde. Lagerbyggene i kvartal 14 er nå revet og nye, moderne leiligheter i spennende arkitektur skal oppføres. Materialet tegl er hovedanslaget for store deler av området. I Teglgaarden brytes dette opp i tre forskjellige fargetoner for å skape nyanser og et mer spennende fasadeuttrykk. Hovedformen er rette linjer med varierte dybder, høyder og lengder som får kvartalet til å fremstå unikt og med separate deler innenfor kvartalet. Dette i kombinasjon med de øvrige materialvalg i prosjektet, er tilpasset for å ivareta kvartalenes historiske uttrykk.

Teglgaarden og området rundt Melkefabrikken har alltid vært en viktig del av Hamar by. Med den karakteristiske teglpipa som et av byens landemerker, har kvartalene i Vestbyen vært det området der folk i regionen har fått foredlet flere av distriktets landbruksprodukter. I tillegg har mange familier i generasjoner tjent til sitt levebrød i Melkefabrikken.Melkefabrikkens historiske horisont strekker seg helt tilbake til 1875 og ble i 1905 kjøpt opp av tysk-sveitseren Henri Nestlé og hans selskap. Kvartal 14, der boligprosjektet Teglgaarden skal reises, var i begynnelsen bl.a. bestyrerbolig med en stor og flott eplehave. Nestlé gjorde senere hele kvartalet om til en integrert del av fabrikken og hadde sin produksjonsvirksomhet i Vestbyens kvartaler helt frem til 2008. Når man i dag skal oppgradere et område med en spesiell og interessant historie som kvartal 14, er det viktig å ikke glemme røttene det er bygget på. Lukker man øynene og hører etter, er det nesten så man fortsatt kan høre hestehover og kjerrevogner komme rullende bortover den brosteinsbelagte Storhamargata.

Nærmiljøet for kvartalet der Teglgaarden skal oppføres, gir deg følelsen av å bo sentrumsnært og i nær kontakt med Koigens fine friområder. Strand, gress og attraktive turstier på sørsiden vendt mot Mjøsa. Melkefabrikken og Hamar Bryggeri`s gamle hovedsete på vestsiden. Bryggeriets boligkvartaler på nordsiden i retning Ankerskogen. På den korte gangavstanden bort til Hamar sentrum går du forbi det nye kulturhuset på veien. Legger du i tillegg til et parkmessig opparbeidet gårdsrom, med mulighet for både barn og voksne å trives i, er sannsynligheten stor for at du vil finne en god bokvalitet i boligkvartalet Teglgaarden.

Mer informasjon

Adresse:
Storhamargata 42, 2315 Hamar